Γέννηση του Ωρου

 Ναι, ο θεός Ώρος της αιγυπτιακής μυθολογίας γεννήθηκε μέσω μιας μορφής "παρθενογένεσης", αν και η διαδικασία περιλάμβανε θεϊκή παρέμβαση και δεν ήταν μια φυσιολογική ανθρώπινη σύλληψη.

Η Σύλληψη του Ώρου

Η μητέρα του, η θεά Ίσις, ήταν η σύζυγος του Όσιρι, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε από τον αδελφό του, τον Σηθ. Σύμφωνα με τον μύθο:

  1. Δολοφονία του Όσιρι: Ο Σηθ σκότωσε τον Όσιρι και διαμέλισε το σώμα του, σκορπίζοντας τα κομμάτια σε όλη την Αίγυπτο.

  2. Αναζήτηση της Ίσιδας: Η Ίσις, με τη βοήθεια της αδελφής της Νέφθυς και του θεού Θωθ, συγκέντρωσε τα κομμάτια του σώματος του Όσιρι και τα επανασυναρμολόγησε.

  3. Θεϊκή Σύλληψη: Αν και το σώμα του Όσιρι αναστηθηκε προσωρινά μέσω μαγείας, το γεννητικό του όργανο είχε χαθεί. Η Ίσις είτε δημιούργησε ένα μαγικό φαλλό είτε πήρε τη μορφή πουλιού (ίσως γερακιού) και πέταξε πάνω από το σώμα του, απορροφώντας την ουσία του. Έτσι, συνέλαβε τον Ώρο χωρίς φυσιολογική ερωτική πράξη.

  4. Γέννηση και Απόκρυψη: Ο Ώρος γεννήθηκε κρυφά στους βάλτους του Δέλτα του Νείλου, καθώς η Ίσις φοβόταν ότι ο Σηθ θα τον σκότωνε.

Η Συμβολική Σημασία

  • Η ιστορία της γέννησης του Ώρου έχει συμβολισμούς που σχετίζονται με την αναγέννηση, τη δικαιοσύνη και τη θεϊκή νομιμοποίηση της εξουσίας, καθώς ο Ώρος αργότερα εκδικήθηκε τον πατέρα του και έγινε βασιλιάς.

  • Ο μύθος της Ίσιδας και του Όσιρι είχε επίσης σημαντική επίδραση σε μεταγενέστερες θρησκευτικές ιδέες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραδόσεων που σχετίζονται με τη θεϊκή σύλληψη.

Η γέννηση του Ώρου δεν ήταν ακριβώς "παρθενογένεση" με τη σύγχρονη έννοια, αλλά είχε θεϊκά και μαγικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική στην αιγυπτιακή μυθολογία.


Η Ίσις δεν θεωρείται παρθένα με την αυστηρή έννοια του όρου, καθώς ήταν η σύζυγος του Όσιρι και είχε συζυγική σχέση μαζί του πριν από τη δολοφονία του. Ωστόσο, η γέννηση του Ώρου είχε στοιχεία "παρθενογένεσης" ή θεϊκής σύλληψης, καθώς δεν προήλθε από μια φυσική ένωση αλλά από μαγεία.

Γιατί η Ίσις δεν θεωρείται παρθένα;

  1. Ήταν παντρεμένη με τον Όσιρι – Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, η Ίσις και ο Όσιρις ήταν αδέλφια αλλά και σύζυγοι, μια κοινή θεϊκή ένωση στην αρχαία αιγυπτιακή παράδοση.

  2. Είχαν φυσιολογική σχέση πριν τον θάνατο του Όσιρι – Σε κάποιες εκδοχές, η Ίσις και ο Όσιρις είχαν ήδη συνευρεθεί ερωτικά πριν από τη δολοφονία του.

  3. Η σύλληψη του Ώρου ήταν μαγική, όχι φυσική – Αν και ο Όσιρις ήταν νεκρός, η Ίσις χρησιμοποίησε τη μαγεία της για να συλλάβει τον Ώρο, κάτι που θυμίζει θεϊκή γέννηση χωρίς φυσική επαφή.

Η Παρθένος Μητέρα;

  • Η Ίσις δεν περιγράφεται ποτέ ως "παρθένα μητέρα" όπως κάποιες άλλες θεότητες σε διαφορετικές θρησκείες.

  • Όμως, η σύλληψη του Ώρου είχε θεϊκά και υπερφυσικά χαρακτηριστικά, γεγονός που έκανε τον μύθο της δημοφιλή και επηρέασε μεταγενέστερες παραδόσεις περί παρθενογένεσης.

Συμπερασματικά, η Ίσις δεν ήταν παρθένα αλλά η γέννηση του Ώρου είχε μαγικά και θεϊκά στοιχεία που της έδιναν μια ξεχωριστή σημασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου