Λίλιθ Αναφορές σε βιβλία
Η Λίλιθ είναι μια μυστηριώδης φιγούρα που εμφανίζεται σε διάφορες παραδόσεις και κείμενα, αλλά δεν αναφέρεται σε καμία επίσημη εκδοχή της Αγίας Γραφής (κανονικά ή απόκρυφα βιβλία) των χριστιανικών εκκλησιών. Ωστόσο, υπάρχουν σχετικές αναφορές που μπορεί να έχουν συνδεθεί με αυτήν σε άλλες παραδόσεις:
1. Βίβλος
- Στο βιβλίο του Ησαΐα 34:14, σε ορισμένες μεταφράσεις, εμφανίζεται η λέξη "Λιλιθ" (בָּת יַעֲנָה). Στα περισσότερα κείμενα μεταφράζεται ως "κουκουβάγια" ή "νυχτερίδα", αλλά σε παλαιότερες ραβινικές ερμηνείες συνδέεται με δαίμονα της νύχτας.
2. Ταλμούδ και Ραβινική Παράδοση
Η πιο ξεκάθαρη ανάπτυξη της Λίλιθ προέρχεται από το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ και την εβραϊκή μυθολογία:
- Στον Ταλμούδ (Eruvin 100b, Nidda 24b), η Λίλιθ αναφέρεται ως πνεύμα της νύχτας, επικίνδυνη για παιδιά και άνδρες.
- Η πιο γνωστή εβραϊκή παράδοση για τη Λίλιθ περιλαμβάνεται στο κείμενο "Αλφάβητο του Βεν Σιρά" (Alphabet of Ben-Sira), όπου περιγράφεται ως η πρώτη σύζυγος του Αδάμ.
3. Γνωστικά και Απόκρυφα Κείμενα
Σε γνωστικά και αποκρυφιστικά κείμενα, που είχαν σχέση με τις πρώτες χριστιανικές αιρέσεις:
- Στο κείμενο "Ζοχάρ", η Λίλιθ αναφέρεται ως δαιμονική οντότητα, σύντροφος του Σαμαέλ και θεμελιώδης φιγούρα σε μυστικιστικές παραδόσεις.
- Σε ερμηνείες του Βιβλίου του Ενώχ, συνδέεται με πνεύματα ή δαίμονες που σχετίζονται με την πτώση των αγγέλων.
4. Μεταγενέστερα Χριστιανικά Κείμενα
Η Λίλιθ δεν γίνεται άμεσα αποδεκτή στη χριστιανική παράδοση. Ωστόσο, σε μεσαιωνικά ή αποκρυφιστικά χριστιανικά έργα (όπως στον Δάντη και στον Μίλτον), η Λίλιθ εμφανίζεται ως σύμβολο της θηλυκής δαιμονικής αρχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου